WebAnalytics

Записване за лечение

Телефон: 0889 716 477

Email: hristo_dobrev@yahoo.com

Новини

Локално лечение на вродени хемангиоми в кърмаческа възраст

Какво представляват хемангиомите

Хемангиомите са доброкачествени съдови тумори, които възникват в кожата и се характеризират с повишена пролиферация на ендотелни клетки и атипична съдова архитектура. Те нарастват бързо, регресират бавно и никога не рецидивират. Наблюдават се по-често при новородени от кавказката раса (4-10%), при момичета отколкото при момчета (съотношение 3-5:1), при преждевременно родени и недоносени деца (до 23% при новородени с тегло под 1200 грама), при близнаци, при напреднала възраст на майката, предлежаща плацента и прееклампсия.

 

Как протичат хемангиомите

Хемангиомите възникват няколко дни до две седмици след раждането, след което нарастват достигайки 80% от размера си средно на 3-мес. възраст и максимален размер на 5-6 мес. възраст. Локализират се най-често в областта на лицето и главата (60%), тялото (25%) и крайниците (15%). Единичните хемангиоми са 4 пъти по-чести от множествените, като последните обикновено са асоциирани с хемангиоми и във вътрешните органи, най-често в черния дроб.

Според дълбочината на своето разположение ИХ биват:

·       Повърхностни. Разположени са в повърхностната дерма. Кожата е надигната, плътна, с пурпурен или тъмночервен цвят.

·       Дълбоки. Разположени в дълбоката дерма, подкожната и мускулната тъкан. Надлежащата кожа може да бъде леко надигната, топла, със синкав отенък. Цветът на измененията зависи от дълбочината им и при натиск може да не се променя или да става син или пурпурен.

·       Комбинация от горните два типа.

По кожата над хемангиомите може да се наблюдава надигната компонента под формата на ярко червени възелчета или възли, които избледняват при натиск. Хемангиомите на крайниците могат да се представят с петнист, телеангиектатичен вид.

 

Как се лекуват хемангиомите

85-90% от хемангиомите са самоограничаващи се и не налагат активно лечение.  

Стари методи на лечение

1. Кортикостероиди – системни, интралезионални, локални.

2. Vincristine

3. Interferon

4. Лазер

5. Хирургично лечение

Нови методи на лечение

1. Бета-блокери – системни и локални.

Локално лечение на хемангиоми с timolol

 

Timolol maleate е неселективен бета-блокер, който първоначално се е използвал за лечение на глаукома и повишено вътреочно налягане при деца и новородени. Наличен е под формата на разтвор и гел за локално приложение в концентрации 0.25%, 0.5% и 1%. Понастоящем, локалният timolol се използва за лечение на кожни хемангиоми. Приложен два пъти дневно, той причинява видимо избледняване на цвета, намаляване на размера и дебелината на хемангиома, и омекване на неговата консистенция, без развитие на странични явления.

Получените резултати подсказват, че приложението на локален timolol може да бъде безопасна и ефективна алтернатива на останалите методи на лечение на повърхностни кожни хемангиоми. Негови основни предимства са наличността, цената, лесното приложение и минималния риск от странични действия.

Some Alt Text
Some Alt Text